
En liten smak av ELØ håndverksbryggeri
Smaksplanke 1 - Klassikerne
Du har nå foran deg en planke med fem av våre mest populære øltyper fra ELØ sitt basisutvalg.
Før du begynner: Helt til høyre på planken finner du et glass med kaldt, friskt vann fra Fitjar. Begynn gjerne med å ta en slurk av det, og kjenn den gode smaken. Den gode vannkvaliteten er en av grunnene til at vi kan brygge så utrolig godt øl her i vårt lille bryggeri. Du kan også ta deg litt vann mellom hver av ølsmakene, for å rense ganen.
Du er nå klar til å begynne på ølsmakingen.
Vi anbefaler at du smaker i rekkefølge fra venstre til høyre på planken.
Nr. 1 fra venstre ELØ Topas:
Klikk på overskriftene for å lese mer!
Lagerøl av meksikansk type.
Alkohol 4,7%
Dette er ELØ sin versjon av det meksikanske ølet "Corona". Dette er en stor-selger hver sommer, perfekt som tørstedrikk på varme dager. Utenom å være en perfekt "terrassedrikk", passer Topas til alle typer mat, også lett mat som salater, skalldyr
Ja! Fullstendig glutenfritt, siden det er brykket på byggmalt, ris og mais. Topas er altså godkjent som glutenfritt øl. Ølet er friskt, er mild og behagelig både i smak og for magen.
Lager er pilsnerøl som er brygget og lagret kjølig, det er et holdbart øl som egner seg veldig godt til lagring, derav navnet lagerøl.

Nr. 2 fra venstre ELØ Marmor:
Klikk på overskriftene for å lese mer!
Marmor er ufiltrert lys lagerøl. Dette ølet var blant de først eølene som ELØ produserte, og holder stand som en av våre bestselgere.
Alkohol 4,7%
Pilsnerøl er godt hele året, men vi selger desidert mest av denne ølsorten om sommeren. Marmor har lav bitterhet og en spesifikk aroma fra humle.
Humle er tilsatt i nesten alt øl. Humle er det som gir ølet en frisk og litt bitter smak. Graden av bitterhet i ølet bestemmes av typen og mengde humle som er tilsatt- Visste du at humle er blomsten fra en klatreplante, som faktisk vokser vilt i Norge? ELØ importerer humle fra USA. Det fins mer enn 250 ulike typer humle. Humlen som er brukt i Marmor - Gyllen Pilsner heter Saaz.

Nr. 3 fra venstre ELØ Kis:
Klikk på overskriftene for å lese mer!
Kis - er en ufiltrert pale ale, brygget på byggmalt og hvetemalt. I tillegg er det brukt tre typer humle, noe som gir den friske og lett bitre smaken. Sammenlign gjerne med de to forrige ølene og kjenn på forskjellen i bitterhet. Hva liker du best?
Alkohol: 4,7%
Kis uttales med kj-lyd, altså kjis. Kis med K er en kul type. Ølet Kis er også ganske kult, men det er oppkalt etter mineralet kis som ble utvunnet i kis-gruvene på Stord!
Kis har vunnet følgende priser:
BEST NORWEGIAN PRODUCED BEER Bergen Int. Whisky & Beer Festival
BESTE ØL – DELFINALE Det Norske Måltid
BESTE FESTIVALØL Bergen Ølfestival
Kis - Pale Ale er tilsatt humletypene Sorachi Ace, Mosaic og Simcoe.

Nr. 4 fra venstre ELØ Granitt:
Klikk på overskriftene for å lese mer!
Granitt er en mørk, rund og behagelig lagerøl brygget på byggmalt.
Alkohol 4,7%
Dette bayerinspirerte ølet er dypbrunt og kobberrødt på farge, med et delikat smaksbilde balansert mellom fyldig malt og bitter humle, og med et hint av karamell.
Malt er korn som er spiret, og når kornet har såvidt begynt å spire, blir det tørket. Det kan også ristes (stekes) lett, da blir malten enda mørkere på farge og i smak.
Nå har du smakt eksempler på øl med mer og mindre humle. Hva kjenner du best i Granitt- Dunkel Bayer, hva er den framtredende smaken for deg? Kjenner du mest myk og fyldig malt, eller frisk bitter humle?

Nr. 5 fra venstre Golden Abbey:
Klikk på overskriftene for å lese mer!
Golden Abbey Belgian Patersbier er en lys, fruktig og forfriskende Belgisk Single. Ølet ble brygget for Vinmonopolet, som jevnlig sender ut slike "bestillingsoppdrag", og da får bryggeriene lov til å brygge og sende inn forslag, i håp om å bli antatt. Vinnerene blir bestilt inn til Vinmonololets basisutvalg. ELØ ble rangert som nr 1, foran to belgiske bryggerier! Vi er stolte over at Golden Abbey ble valgt ut og bestilt, og ELØ Golden Abbey skal finnes i alle Vinmonopol over hele landet.
Alkohol 5,5%
Denne ølstilen er brygget etter Belgisk tradisjon, hvor munkene brygget øl i klostrene. Dette ølet blir også kalt "munkens daglige rasjon".
I følge bryggemesteren har denne ølen en delikat balanse mellom maltsødme og humlebitterhet, og har en tørr og ren avslutning i smaken. I tillegg beskriver han den som Kompleks smaksprofil med subtile hint av krydder og frukt.
