En liten smak av ELØ håndverksbryggeri
Smaksplanke 1 - Ei geologisk reise gjennom øl
Geopark Sunnhordland har UNESCO status fordi Sunnhordland har en helt unik geologi. De første øl-sortene fra ELØ hadde navn fra steiner som fins i Sunnhordland på sine ølsorter. Dette var fordi håndverksbryggeriet En Liten Øl ligger i et område som fra gammelt av ble kalt Steingardseid, det gikk en steingard tvers over dette eidet som vi nå kaller Port Steingar, selve hjertet i kråko sjøhytteområde, hvor både bryggeriet og kaféen er et naturlig samlingssted for hyttefolk, lokalfolk og tilreisende. Vi er ekstremt stolte over å presentere vårt steingode øl, sammen med noen interessante geo-fakta om steinene som de har navn etter.
Du har nå foran deg en planke med seks av våre mest populære øltyper fra ELØ sitt basisutvalg, med navn fra steinarter.
Godt øl brygges av godt vann, og godt vann kommer fra geologien!
Før du begynner: På bordet finner du en karaffel med kaldt, friskt vann fra Fitjar. Begynn med å ta en slurk og kjenn den gode smaken. Den gode vannkvaliteten er en av grunnene til at vi kan brygge så utrolig godt øl her i vårt lille bryggeri. Du kan også ta deg litt vann mellom hver av ølsmakene, for å rense ganen.
Du er nå klar til å begynne på ølsmakingen.
Vi anbefaler at du smaker i rekkefølge fra venstre til høyre på planken.
Nr. 1 fra venstre:
ELØ Kråkesølv - alkoholfri pilsner
KRÅKESØLV (0%) - en av våre bestselgere, en usedvanlig velsmakende, fullstendig alkoholfri pilsner-type øl.
Kråkesølv er et friskt og godt alternativ til de typiske lyse, alkoholholdige ølsortene, et alkoholfritt øl med fin humlearoma og behagelig sødme. Passer til de fleste matretter.
Ingen grunn til å kvi seg for å være sjåfør for gjengen når man har et så godt alkoholfritt alternativ!
GEOLOGISK SNADDER:
Nr. 2 fra venstre:
ELØ Topas - Mexicansk Lager
TOPAS (4,7 %) er en mexicansk lager er ELØ´s versjon av "Corona-ølet", brygget av byggmalt, ris og mais. Dette er en stor-selger hver sommer, perfekt som tørstedrikk på varme dager.
Dette gjør at ølet blir ekstra lyst og lett – og at det er godkjent som glutenfritt øl. Ølet er friskt, og har en mild og behagelig smak som passer til alle typer mat.
GEOLOGISK SNADDER:
Nr. 3 fra venstre:
ELØ Marmor - Gyllen Pilsner
MARMOR (4,7 %) er en ufiltrert lys lager, et sommerpreget øl med lav bitterhet og markant aroma fra Saaz-humlen.
GYLLEN PILSNER er vårt første øl og en av våre bestselgere.
GEOLOGISK SNADDER:
Nr. 4 fra venstre:
ELØ Kis - Lys Ale
KIS (4,7 %) er en ufiltrert pale ale brygget på bygg- og hvetemalt, og tilsatt humletypene Sorachi Ace, Mosaic og Simcoe.
LYS ALE er vårt andre øl og har vunnet følgende priser:
BEST NORWEGIAN PRODUCED BEER Bergen Int. Whisky & Beer Festival
BESTE ØL – DELFINALE Det Norske Måltid
BESTE FESTIVALØL Bergen Ølfestival
GEOLOGISK SNADDER:
Nr. 5 fra venstre:
ELØ Granitt - Dunkel Bayer
GRANITT (4,7 %) er en mørk, rund og behagelig lagerøl brygget på byggmalt. Dette bayerinspirerte ølet er dypbrunt og kobberrødt på farge, med et delikat smaksbilde balansert mellom fyldig malt og bitter humle, og med et hint av karamell. DUNKEL BAYER var også blant de første ølene som ble brygget av ELØ.
GEOLOGISK SNADDER:
Nr. 6 fra venstre:
ELØ Grønnstein
GRØNNSTEIN er eit øl med mykje smak, fin fylde og rein bitterheit. Her er det brukt mykje god humle som gjer ølet både fruktig og bittert, sjølvsagt godt balansert med sødmen frå karamellmalten som er brukt. Dette er eit øl for dei som er glad i mykje smak og aroma, og gjer seg veldig godt til kraftige og feite kjøtrettar.
GEOLOGISK SNADDER:
Geopark Sunnhordland
Øyriket, fjorden og fjella i Sunnhordland byr på ein svært rik og variert geologi som har prega både regionen og Vestlandet i oppsiktsvekkande grad. Geologien vår har sogar sett sitt preg på København og St. Croix i Karibien.
Geopark Sunnhordland fekk status som Norsk Geopark i 2018 og UNESCO Global Geopark i mai 2023. Geopark Sunnhordland med UNESCO-status er ein solid og positiv regionsmarkør, skal bli eit redskap for reiselivet og gje oppveksande slekter innsikt i korleis landskap har oppstått og korleis berggrunnen har prega kulturen vår. Gjennom kunnskap aukar respekten for naturen me lever i og av.
Les meir her: